Cele mai vechi graffiti

Pe diverse continente, oamenii de știință descoperă imagini gigantice străvechi care reprezintă animale, oameni sau forme geometrice. Care a fost scopul creării acestora? Există numeroase teorii, uneori fantastice. Totuși, adevăratul înțeles al acestor desene rămâne necunoscut. Se pare că cei mai prolifici artiști ai vremurilor antice au fost indienii.

Deșertul Atacama, situat pe coasta Oceanului Pacific, în nordul Chile, este plin de astfel de imagini. Cele mai interesante sunt considerate geoglifele de pe dealul Unitas, între localitățile Tarapaca și Guara. Aici, de exemplu, se poate vedea figura unui șaman cu o înălțime de 100 de metri, având un cap hexagonal decorat cu o coroană de patru pene. Opt linii paralele, pornind de la tâmple și obraji, simbolizează legătura cu soarele și cunoașterea ocultă. În mâna stângă șamanul ține o secure, iar în dreapta, un instrument muzical.

Pe versantul vestic al dealului este desenat un alt șaman care, ținând o secure în mâna stângă, arată spre nord cu dreapta. Lângă acesta, pe partea stângă, se distinge clar o șopârlă uriașă. Alte figuri de pe Unitas reprezintă oameni dreptunghiulari cu capete mari, dintre care unul are un apendice asemănător unui trompă de elefant.

Dealul Cerropintados, cel mai decorat din Atacama, situat la șase kilometri de un sat cu același nume, include desene care înfățișează oameni purtând pălării, păsări, lame, dar și figuri geometrice precum dreptunghiuri, pătrate, romburi, cercuri, semicercuri, săgeți și cruci malteze. În alte regiuni din Atacama, deși eroziunea a afectat stratul superior al solului, desenele vechi au supraviețuit. De exemplu, la Valto Barranco se poate observa o turmă de lame cu păstorii lor, iar la Valto Guanilles se află romburi și un condor cu aripile întinse.

Expertul în geoglife chiliene Hans Niemeyer Fernández remarcă faptul că acestea au fost realizate în două moduri: prin îndepărtarea stratului superior întunecat de pietriș oxidat (pentru linii deschise la culoare) și prin așezarea pietrelor întunecate pe pantele mai deschise. Arheologii, etnografii și specialiștii în ocultism consideră că aceste desene reprezintă totemuri ale indienilor locali, care sperau la recolte bune și la o vânătoare reușită. Dimensiunile mari erau menite să sporească efectul magic, iar figurile geometrice ar putea simboliza cristale utilizate în ritualuri magice.

O altă ipoteză sugerează că geoglifele ar putea fi o formă de înregistrare a fenomenelor astronomice. Printre cele mai uimitoare desene de pe suprafața Pământului se numără tridentul gigant de pe peninsula Paracas, situată la 300 de kilometri de Lima, capitala Peru. Tridentul, lung de 500 de metri, cu ramuri laterale mai mici, este săpat într-un versant nisipos orientat spre mare. Desenul a fost menționat de conchistadorii care au vizitat Paracas în secolul al XV-lea și a supraviețuit datorită proprietăților unice ale nisipului, care rămâne stabil chiar și în condiții de vânt puternic.

În America de Nord, indienii au lăsat la rândul lor urme impresionante. În 1923, colonelul în retragere al Forțelor Aeriene ale SUA, Jerry Phillips, a descoperit din aer, în bazinul râului Colorado, figura unui om gigant și a unui animal necunoscut cu o coadă lungă. Până în 1970, arheologii Jay von Werlhof și Garik Kessy au identificat 275 de geoglife în această regiune, cel mai cunoscut fiind o figură umană de 29 de metri, un cerc cu diametrul de 43 de metri și o puma de 11 metri lungime. Se presupune că aceste desene erau utilizate în ritualuri religioase.

În Europa, dragostea pentru desene mari s-a manifestat pe dealuri de calcar, mai ales în Marea Britanie. Pe versantul nordic al unui deal din Wilmington, în apropierea Canalului Mânecii, se află silueta unui om înalt de 70 de metri, ținând câte un baston în fiecare mână. Semnificația acestei imagini este necunoscută, iar vârsta sa este estimată la 2-2,5 mii de ani. În aceeași perioadă ar fi apărut și gigantul de la Cerne Abbas din Dorset, reprezentând un bărbat nud cu o bâtă în mână, considerat un simbol al fertilității de către celți.

Abundența de geoglife descoperite în întreaga lume sugerează că încă mai sunt multe desene mari ascunse sub vegetație. Poate această tradiție străveche a inspirat și graffiti-urile moderne, pe care le vedem astăzi pe multe ziduri. Pentru cei neinițiați, ele par la fel de enigmatice și misterioase precum figurile gigantice din trecut.