Lebedele de Hans Christian Andersen

Povestea „Lebedele” de Hans Christian Andersen este o basm care vorbește despre frumusețea, suferința și transformarea prin iubire. Acțiunea se desfășoară în jurul unor frați, dintre care unul este transformat în lebede de o vrăjitoare. Povestea începe cu o fetiță care are o relație specială cu frații ei. Ea își dorește să fie mereu împreună cu ei, dar viața îi separă.

Frații sunt transformați în lebede ca urmare a unui blestem, iar sora lor, care este foarte devotată, decide să-i salveze. Pentru a face acest lucru, ea trebuie să îndeplinească o serie de sarcini dificile și să suporte multe suferințe. În ciuda tuturor obstacolelor, ea rămâne hotărâtă și nu renunță la căutarea fraților ei.

Pe parcursul povestirii, sora își dă seama că trebuie să-și folosească răbdarea și curajul pentru a depăși cursele vrăjitoarei. Aceasta îi cere să țese o mantie din spini, iar munca ei este extrem de dureroasă, dar ea își continuă misiunea fără să se plângă, pentru că știe că frații ei depind de ea.

În cele din urmă, după multe sacrificii și suferințe, ea reușește să termine mantia și să își salveze frații. Când blestemul este rupt, frații se transformă din nou în oameni și se reunesc cu sora lor. Această poveste subliniază tema iubirii necondiționate și a sacrificiului, arătând cât de puternică poate fi legătura dintre frați.

La final, povestea transmite un mesaj de speranță și redempțiune, sugerând că, deși pot exista momente dificile în viață, dragostea și determinarea pot înfrunta orice obstacol. Lebedele devin un simbol al frumuseții și al purității, iar legătura dintre frați este văzută ca fiind indestructibilă, chiar și în fața celor mai mari provocări. Această poveste a lui Hans Christian Andersen rămâne un exemplu clasic al valorii familiei și al puterii iubirii.
Dramatizarea şi regia artistică: Cezarina Udrescu. Traducerea: Alexandru Phillipide şi Ioan Cassian Mătăsaru. În distribuţie: Anca Sigartău, Dan Condurache, Irina Movilă, Marius Stănescu, Florin Piersic jr, Marius Rizea, Alexandru Jitea, Pavel Bartoş, Costin Enache, Coca Bloos, Mircea Constantinescu, Petre Nicolae, Orodel Olaru, Constantin Cojocaru, Virginia Rogin, Silvia Creiniceanu, Victor Prundea, Vladimir Preda, Gheorghe Emanuel Udrescu. Redactor şi producător: Irina Soare. Regia de montaj: Dana Lupu, Bogdan Golovei şi Monica Wilhelm. Regia de studio: Violeta Berbiuc. regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: Vasile Manta. Înregistrare din anul 2004.