Prâslea cel voinic si merele de aur de Petre Ispirescu

Prâslea cel voinic și merele de aur este o poveste populară românească, adunată de Petre Ispirescu. În poveste, Prâslea este un tânăr curajos, fiul unui împărat. Împăratul are un pom care dă mere de aur, dar merele dispar în fiecare noapte. Îngrijorat, împăratul promite o mare recompensă celui care va descoperi cine fură merele.

Prâslea, dornic să-și facă datoria și să aducă mândrie familiei sale, decide să se îmbrace în haine de călăreț și să păzească pomul. În noaptea în care începe să păzească, el observă un zmeu care vine să fure merele de aur. Prâslea se luptă cu zmeul, dar acesta reușește să scape.

Nu se dă bătut, iar a doua noapte Prâslea se pregătește din nou. De data aceasta, el are o strategie mai bună și reușește să-l prindă pe zmeu. După o luptă aprigă, Prâslea îl înfrânge pe zmeu și îl obligă să-i dezvăluie secretul. Zmeul îi spune că are o comoară ascunsă și că poate să-l ajute să obțină merele de aur.

Urmând indicațiile zmeului, Prâslea găsește comoara și, cu ajutorul acesteia, reușește să îndeplinească cerințele împăratului. Împăratul este impresionat de curajul și istețimea lui Prâslea și decide să-l răsplătească. El îi oferă titluri și bogății, dar Prâslea nu uită de părinții săi și le împărtășește din succesul său.

Pe parcursul aventurii, Prâslea întâlnește diverse obstacole și personaje care îi pun la încercare abilitățile. Totuși, el reușește să-și păstreze curajul și să rămână dedicat misiunii sale. Povestea subliniază teme precum curajul, loialitatea și puterea de a depăși dificultățile.

După ce Prâslea își îndeplinește misiunea și aduce merele de aur înapoi, împăratul organizează o mare petrecere în cinstea lui. Aici, el este recunoscut ca un erou al regatului, iar faptele sale devin legendă. Întregul regat îl admiră, iar Prâslea devine un simbol al curajului și al dăruirii.

În concluzie, povestea lui Prâslea cel voinic și merele de aur este una care ilustrează valorile tradiționale românești, precum curajul, inteligența și determinarea. Prâslea, prin faptele sale, devine un model de urmat pentru tinerii din regat, demonstrând că, cu voință și determinare, orice obstacol poate fi depășit.
Scenariul şi regia artistică: Gavriil Pinte. În distribuţie: Mihai Verbiţchi, Ionut Antonie, Voicu Hetel, Cornelia Pavlovici, Carmen Palcu, Camelia Andriţă, Vera Linguraru, Anca Zamfirescu, Marius Nanău, Cezar Popescu, Daniel Tudorică. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: ing. Iulian Iancu. Spectacol produs de Teatrul "Ion Creangă" şi Teatrul Naţional Radiofonic